Af - 16/10-13 12:11; Opdateret: 16/10-13 14:54

Mega-sild ikke alene: Masser af monstre i dybetMega-sild ikke alene: Masser af monstre i dybet

Den enorme søslange-lignende fisk, der blev fundet ved den amerikanske vestkyst, indikerer, at der findes masser af 'havmonstre', vi stadig ikke er stødt på.

storybild

Der skulle 15 personer til at slæbe denne mega-sild i land. Foto: Catalina Island Marine Institute

En amerikansk dykker gjorde et opsigtsvækkende fund, da hun stødte på en såkaldt sildekonge.

Læs også: Mystisk mega-sild fundet ud for USA's kyst

Den 5,5 meter lange fisk er ganske sjælden, og da den lever på dybt vand, går der lang tid i mellem, at nogen ser den. Endnu sjældnere sker det, at den bliver fundet i live, og eksemplaret fra Californien var da også død, da den blev opdaget.

Men den sjældne fisk, der dog trods sit navn slet ikke er en sild som sådan, kan ses som eksempel på, at der er meget vi endnu ikke ved om havets dyb. Faktisk mener biolog og forskningschef på Den Blå Planet, Peter Gravlund, at der er masser af kæmper dernede.

- Jeg kan med sikkerhed sige, at der er masser af ukendte arter – også store arter – som vi ikke kender endnu. Nogle af dem, vil vi helt sikkert synes er ret monstrøse, når vi får kigget nærmere på dem, siger han til mx.dk.

Han fortæller, at sildekongen sagtens kan være årsag til myter om kæmpe søslanger.

- Efter man har fundet ud af, at den bliver op til 15 meter, mener man, at den er årsag til en del af de beretninger, man har om søslanger.
Når en søfarer så glimt af sådan én og kom hjem flere måneder senere, så var det følelsen og oplevelsen af at se sådan den, der blev fortalt, siger Peter Gravlund og fortsætter:

- Man havde jo ikke fotografier, så der dannede sig hurtigt billeder i hovedet på ham, der hørte historien.

Forskningschefen fortæller videre, at der også i dansk farvand er mulighed for at opleve sådan en krabat. Sandsynligheden er størst mellem Danmark og Norge, hvor der er dybder på omkring 800 meter.

- I Danmark finder vi stort set hvert år mindre eksemplarer. Op til to meter. I 2010 fandt man én på 3,5 meter i Sverige.

Peter Gravlund fortæller, at søslangen ikke er farlig for mennesker. Den lever af krebsdyr, småfisk, gopler og små blæksprutter.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Nu er Kim Wall blevet bisat: 'Det var...
bt.dk
Er det her det værste selfie nogensinde?
bt.dk
Video viser grusomt sexovergreb på...
bt.dk
Marianne Jelved er ikke overrasket...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx