Af - 19/02-15 14:43; Opdateret: 20/02-15 10:18

Unge gør oprør mod karriereræsetUnge gør oprør mod karriereræset

Knap to ud af tre af de 17 til 20-årige foretrækker at være en god forælder, frem for at have en fed karriere. Ungdomsforsker kalder det for en modreaktion.

storybild

En god uddannelse og karriere kræver tid, men de unge vil hellere være gode forældre. (Billede: Polfoto)

12-taller, relevant studiejob, professionelt netværk og det helt rigtige CV.

Samfundet fortæller de unge, at den rigtige uddannelse og karriere er vejen til et godt liv, men det lader til, at de unge ikke længere 'køber' den livsfilosofi.

Knap to ud af tre af de 17 til 20-årige foretrækker at være ”en god forælder”, frem for at have ”en fed karriere”. Det viser en ny undersøgelse som Copenhagen Business Academy har udarbejdet.

Studerende aner ikke, hvad de kan blive
Studerende aner ikke, hvad de kan blive

Jeg ser det som en modreaktion på 00'ernes forbrugsfest, nu er andre værdier på vej frem, forklarer Niels-Henrik Møller Hansen, der er lektor på Aalborg Universitet København ved Center for Ungdomsforskning.

Nye værdier opstår
Han er forbavset over, at de unge vælger karriereræset fra til fordel for familielivet.

- Jeg er overrasket over, at det fylder så meget. Jeg havde forventet, at det var mere uddannelse og karriere, der var vigtigt for den aldersgruppe, vurderer Niels-Henrik Møller Hansen, der tror at den økonomiske krise har fået andre værdier til at opblomstre.

23-årige Nathalie: Sørgeligt at unge SKAL drikke sig stive hver weekend
23-årige Nathalie: Sørgeligt at unge SKAL drikke sig stive hver weekend

- Det giver et billede af en ungdom, der tænker sig om, er ansvarsbevidst og omsorgsfuld. Det er en ungdom, hvis hænder jeg trygt vil lægge fremtiden i. En ungdom, der ved, hvad de vil med sig selv og andre, lyder det fra Ole Gram-Olesen, rektor for Copenhagen Business Academy

Et stramt budget kan altså have været med til at fremme familien som kerneværdi, også blandt unge teenagere. Det er en ny tendens.

- Folk begynder typisk først at tænke over familie, når det begynder at blive aktuelt. Tanker om børn og familieliv kommer ofte i slut 20'erne, siger Niels-Henrik Møller Hansen, der opfatter undersøgelsen som en forløber for en modreaktion.

- Vi har overvejet, om der ville komme en modreaktion mod forbrug og karriere. Som ung hører man jo fra alle sider, at det handler om uddannelse og det rigtige arbejde, så man kan tjene penge, forklarer Niels-Henrik Møller Hansen afslutningsvis.

RUC-studenterformand om DF-forslag: Det giver ingen mening
RUC-studenterformand om DF-forslag: Det giver ingen mening

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Nu er Kim Wall blevet bisat: 'Det var...
bt.dk
Er det her det værste selfie nogensinde?
bt.dk
Video viser grusomt sexovergreb på...
bt.dk
Marianne Jelved er ikke overrasket...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx