Af - 20/02-15 15:13

Syv mystiske og makabre ting, du ikke vidste om KøbenhavnSyv mystiske og makabre ting, du ikke vidste om København

København - og særligt Indre By - byder på masser af uhyggelige hændelser under den pæne overflade.

Bildstrecke im Grossformat »
Farvergade ved Rådhuspladsen, der i dag hører til den pæne del af København, var i år 1905 hjemsted for hele 28 bordeller. I Magstræde i nærheden var der 85 og på den lille gade Gådegade, var der 16. Og det var kun de registrerede bordeller. Der var en del flere gemt små smøger og kældre. Ved Gammeltorv lå Anatomisk Laboratorium, hvor man i gamle dage kogte lig for at undgå at svine. En student havde ved en fejl åbnede låget til et kar en nat, han sad vagt. Næste morgen fandt man den studerende død på gulvet med liget oven på sig. Eftersigende skulle hans sjæl nu spøge i bygningen. Mange offentlige henrettelser fandt sted på Nytorv i København, og det ikke er mere end 150 år siden, at den sidste mand blev henrettet. - Folk er måske ikke klar over det, men man henrettede mordere helt op i 1850erne, langt efter demokratiet blev indført. Når man havde slået morderen ihjel, placerede man hovedet på en stage, der er en slags pind, så alle kunne se den henrettede, fortæller Frederik Strand, der er direktør på Politimuseet i København Da den sorte død kom til København i 1710, døde 20.000 af byens 60.000 indbyggere. Mange blev begravet på St. Clements Kirkegård, der er placeret for enden af Strøget under det sted, hvor McDonalds ligger i dag. Under pesten foregik begravelserne meget hurtigt og ofte uden præst til stede. Derfor troede mange, at kirkegården var hjemsøgt. Gammeltorv blev i gamle dage brugt som afbrændingplads for hekse. Man mente, at man gjorde heksene en tjeneste ved at brænde dem, så de ikke kom i helvede. For at gøre lidelserne og dermed også renselsen så stor som mulig, bandt man krudtposer på heksen, der begyndte at eksplodere, mens hun stadig var levende. På Stokhusgade et stenkast fra Kongens Have lå det berygtede fængsel Stokhuset frem til 1851. Fængslet er kendt under navnet Torturhjørnet og så sent som i 1840 blev tyve brændemærket i panden. Stedet speciale var dog den polske buk, hvor offeret blev sat fast på en buk og rullet på flintesten. Stokhuset blev fjernet i 1940, så i dag er der kun gadenavnet tilbage. I 1916 gjorde Dagmar Overby en forretning ud af at købe fattige mødres spædbørn og slå dem ihjel. Mordene fandt først sted i det i dag ultratrendy Jægersborggade og senere på Enghavevej på Vesterbro. Hun slog mindst otte børn ihjel, men man mener, at hun kan have slået helt op til 25 børn ihjel. - Englemagersken, som hun senere blev døbt, blev dømt for drabet på otte børn og er stadig Danmarksstørste seriemorder, fortæller museumsdirektøren Frederik Strand.

Hekseafbrænding på Gammeltorv og barnemord på Nørrebro. Der er foregået lidt af hvert i de københavnske gader, der i dag er fuld af butikker, blomstersælgere og eksklusive lejligheder.

Så vild ser fremtidens København ud: Nordens Venedig
Så vild ser fremtidens København ud: Nordens Venedig

Listen af makabre gerninger er særligt koncentreret i Indre By i København, hvor tusinder hver dag passerer uden at vide, at de går oven på jorden, der er propfyldt med skeletter og ved siden af pladser, der er brugt til offentlige halshugninger og hekseafbrændinger.

Det er PlayStation Danmark der i samarbejde med Politimuseet står bag den uhyggelige liste i forbindelse med det nye spil ‘The Order: 1886’, der handler om historiens mest dystre hemmeligheder i London under den industrielle revolution.

- Gamle myter og historiske personer har altid været populære i spilverdenen. Vores nyeste spil dykker ned i Londons hemmeligheder, men faktisk kan vores egen danske hovedstad også være godt med, når det gælder makabre historier fra gamle dage, siger Nordic Product Manager i PlayStation Danmark, Bo Michael Christensen.

Unge gør oprør mod karriereræset
Unge gør oprør mod karriereræset

Se de uhyggelige hemmeligheder om hovedstaden i galleriet øverst i artiklen.


Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Nu er Kim Wall blevet bisat: 'Det var...
bt.dk
Er det her det værste selfie nogensinde?
bt.dk
Video viser grusomt sexovergreb på...
bt.dk
Marianne Jelved er ikke overrasket...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx