Af - 20/02-15 13:11

Så vild ser fremtidens København ud: Nordens VenedigSå vild ser fremtidens København ud: Nordens Venedig

En ambitiøst ideoplæg fra et dansk arkitektfirma foreslår, at København på ægte Dubai-vis bygges ud i Øresund med et væld af nye holme og småøer.

storybild

Sådan ser fremtidens København ud, hvis det står til arkitektfirmaet Polyform.

København er en by under belastning.

Hver måned flytter omkring 1.000 mennesker til hovedstaden. Mange har vanskeligt ved at finde bolig, og priserne på både leje og fast ejendom er høje. Samtidig er der massive trafikale udfordringer – både med et større pres på den offentlige transport og i kraft af flere biler på vejene.

Danmark sætter tyk streg under sin position: Vi er verdens klimaduks
Danmark sætter tyk streg under sin position: Vi er verdens klimaduks

Men værst ser det ud i forhold til klimaet. En rapport fra Miljøministeriet konkluderer, at vi i de næste 85 år kan forvente havstigninger på cirka 80 centimeter, hvis der ikke gøres noget ved udledningen af drivhusgasser.

Det truer den lavtliggende hovedstad med oversvømmelser – særligt i situationer med massiv regn og blæst, som vi oplever mere og mere af i takt med klimaforandringerne.

Men det er faktisk muligt at fjerne alle tre problemer med én løsning – hvis bare der tænkes kreativt.

Svaret er, at bygge København ud i Øresund. Med en helt ny bydel bestående af småøer og laguner. I hvert fald hvis det står til arkitektfirmaet Polyform, som i et ambitiøst ideoplæg vil forandre hele byens udtryk.

- Vi kan videreudvikle København, som man altid har gjort det: Ved at anlægge kunstige holme. Store dele af Indre København og Christianshavn er bygget på menneskeskabte holme. Der er også på sådanne arealer, at den nye bydel i Københavns Nordhavn er under udvikling, og her får de gamle kunstige holme selskab af en række helt nye kunstige holme, hvor der skal bygges boliger, siger partnerne Jonas Sangberg og Thomas Kock fra Polyform.

Ny København-bydel truet af klimaforandringer
Ny København-bydel truet af klimaforandringer

Modsat andre kunstige og storslåede ø-projeker, som man blandt andet kender fra Dubai, skal de nye øer dog ikke være forbeholdt de rige. Ideen er, at boligerne er tiltænkt helt almindelige københavnere, og selv om det lyder ekstravagant, er det ifølge arkitekterne en ret økonomisk model med de nye holme.

- Hvis vi på samme tid indtænker nye offentlige infrastruktur og en ny ring 02, som lægges ud på de nyanlagte holme i stedet for den omkostningskrævende tunnelmodel, vil vi faktisk kunne bruge de milliarder, vi kun skulle have brugt til infrastruktur, til at klimasikre byen med samtidig.

Danmark slås med rekordmange rotter
Danmark slås med rekordmange rotter

Netop klimasikringen er det essentielle i forslaget fra Polyform. En række dæmninger, strandenge og stormflodsporte skal nemlig sørge for, at inderhavnen er beskyttet i situationer, hvor vandstanden er truende.

- Holmene vil kunne lukke hele inderhavnen af i forbindelse med stormfloder. Centrale dele af København vil derved blive en indre laguneby. Et nordens Venedig, hvor bebyggelser helt ned til vandet uden oversvømmelsesfare er muligt, siger Jonas Sangberg og Thomas Kock.

Det er arkitekternes forslag at der, ved siden af en ny trafikring, skal anlægges metro på de nye holme – dog over jorden, for at sikre den mest rentable løsning.

Så lille er effekten, hvis din dieselbil forbydes
Så lille er effekten, hvis din dieselbil forbydes

- Etableringen af holme, øer, dæmninger og porte kan sammentænkes med ny infrastruktur, som i stedet for kostbare borede metroer og havnetunnel kan udformes som billigere anlæg over jorden på holmene. Derved vil vi kunne løse disse udfordringer samtidig med klimasikringen og spare rigtigt, rigtigt mange penge, siger Jonas Sangberg og Thomas Kock.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Nu er Kim Wall blevet bisat: 'Det var...
bt.dk
Er det her det værste selfie nogensinde?
bt.dk
Video viser grusomt sexovergreb på...
bt.dk
Marianne Jelved er ikke overrasket...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx