Annonce
24/04-18 10:31; Opdateret: 01/05-18 09:39

Tandlæge: ”Tandproblemet er mere almindeligt end vi tror”Tandlæge: ”Tandproblemet er mere almindeligt end vi tror”

Din almindelige mad kan medføre tanderosion. Det kan – i værste tilfælde – gøre at din emalje forsvinder for altid. Her er symptomerne du skal passe på.

storybild

Hvor godt har dine tænder det? Tanderosion er et stort problem for mange danskere. Foto: Scanpix

Har du fået en rundere overflade på tænderne eller matte og misfarvede gule tænder? Eller er dine tænder blevet tyndere og er tandhalsen begyndt at kunne ses? Eller lider du af generende isninger i tænderne? Så kan du være ramt af tanderosion - eller syreangreb, som det også hedder. Dette indebærer at emaljen slides væk.

Når emaljen først er forsvundet kan den ikke gendannes igen.

Læs mere om, hvordan du kan beskytte dine tænder her

»Hvis emaljen er væk, så er den væk for altid,« siger tandlægen Marie Lindgren.

Hvis man ingen foranstaltninger træffer, kan tandlægebehandling kræves for at beskytte de ramte tænder. I ekstreme tilfælde kan skaden på tanden være så stor, at den skal hives ud.

Tanderosion eller syreangreb sker naturligt, når vi spiser. Almindelige fødevarer som sodavand, juice, vin, visse frugter og grøntsager, samt balsamicoeddike indeholder syre, som kan blødgøre emaljen og medføre, at den slides væk.

Børst ikke for hårdt
Hvis du spiser eller drikker syreholdig mad og drikke fire gange om dagen eller mere, øger du risikoen for tanderosion.

Tanderosion er et stort problem, og mere almindeligt end man tror. Det er ikke farligt, men det er ikke behageligt,« siger tandlægen Marie Lindgren.

Eftersom emaljen ikke kan gendannes, hvis den først er forsvundet, gælder det om at forsøge at forebygge problemet. Dette kan du gøre således:

- Børst ikke for hårdt
- Start ikke det samme sted hver gang
- Børst ikke tænderne direkte efter et indtag af surt/sødt

Sensodyne er den tandpasta, som de fleste tandlæger anbefaler for både isninger og tanderosion. Pro-Emalje er en emaljeplejende tandpasta, som er lavet specielt til at beskytte mod tanderosion. Den mindsker samtidig den isnende følelse, som tanderosion kan medføre. Snak med din tandlæge om, hvordan du bedst kan beskytte din emalje.

Flere annoncer