Annonce
02/12-17 14:58; Opdateret: 27/12-17 13:40

Psykolog: Derfor kan smerter føre til depressionPsykolog: Derfor kan smerter føre til depression

Smerter kan lægge en stor dæmper på dit aktivitetsniveau og din livsglæde, og det kan på sigt føre til depression. Derfor bør du gøre alt for, at dine smerter lindres, mener smertepsykolog Søren Frølich.

storybild

Længerevarende smerter kan i sidste ende føre til depression, siger nogle undersøgelser. Arkivfoto: Scanpix

Uanset hvordan og hvornår smerten besøger vores liv, er den uønsket, og vi vil ofte gøre meget for at slippe af med den. En gammel talemåde siger, at man skal bide smerten i sig, men det kan have store konsekvenser, mener smertepsykolog Søren Frølich.

”Der er ingen grund til at være tapper, for du bliver ikke et bedre menneske af at have smerter. Tværtimod. Smerter kan være årsag til, at din sindstilstand ændrer sig. De fleste bliver mere passive, føler mindre lyst og isolerer sig måske. I sidste ende kan dette føre til en depression. Får du først en depression, har du mindre at stå imod med og din krop vil måske endda komme til at føles som din fjende frem for din allierede. Har du mulighed for at lindre din smerte på den ene eller den anden måde, kan det altså derfor være en god idé at gøre det, fremfor bare at bide smerten i sig,” siger Søren Frølich, der i mere end 30 år har arbejdet med psykologisk behandling af smerter.

Sæt ind hvor du kan
Det er vigtigt at få behandlet sine smerter så vidt muligt. Når det gælder akutte smerter, kan smerten lindres med håndkøbsmedicin i form af piller, såfremt det er hovedet det er galt med eller med anti-inflammatoriske salver, hvis det er muskler eller led, det er galt med. En smerte, akut eller kronisk, kan forværres af stress og derfor kan det være en god idé at gribe tingene lidt anderledes an, således at man i kombination med diverse præparater også får behandlet sit stressniveau.

Foruden at man ser på, hvad man rent praktisk kan ændre på i sit liv for at nedbringe sit stressniveau, kan et regulært mindfulnesskursus ofte være en stor hjælp. Dybdeafspænding og meditation er stærkt undervurderet, men efter min mening er det noget enhver, der har et smerteproblem burde overveje, da det bl.a. kan påvirke søvnen positivt, hvilket også har en positiv påvirkning på smerter. Det hele hænger sammen og det er bare med at sætte ind der, hvor man kan,” siger Søren Frølich.

De onde cirkler
Får du ikke lindret smerten eller står den på i længere tid, kan du ende i en ond cirkel, hvor den manglende søvn spænder ben for immunforsvaret, som så igen påvirker livsglæden og appetitten, osv.

Fylder smerte meget i dit liv, kan det have en masse uheldige følgevirkninger. Dels påvirkes livsglæden i mange tilfælde, men der sker også noget helt konkret i hjernen, hvor hukommelsen kan ryge sig en tur. Når du føler smerte nedsættes den funktion, der sørger for overførsel fra korttidshukommelsen til langtidshukommelsen. Det betyder i praksis, at du kan tage imod en besked eller viden i den tro, at den bliver lagret i hukommelsen, men efter 10 minutter har du glemt det, fordi den nye viden aldrig får lov at sætte sig fast. Du vil således ikke huske, at du nogensinde fik denne besked og sker dette ofte, kan det have en stor indvirkning på dit liv,” siger Søren Frølich.

Flere annoncer