Annonce
10/03-18 09:03; Opdateret: 23/03-18 14:41

5 sjove ting, du måske ikke vidste om smerter5 sjove ting, du måske ikke vidste om smerter

Nogle oplever dem hele tiden – for andre kommer og går de som ubudne gæster. Vi ser nærmere på, hvordan smerte påvirker vores liv og vores hverdag, og hvordan man kan lindre dem.

storybild

Sex er godt for meget, men vidste du også, at sex kan virke smertestillende? Arkivfoto Scanpix

Smerte opleves forskelligt

Den smerte du oplever er ikke nødvendigvis den samme, som den smerte din nabo oplever. Smertefølelsen er subjektiv og blot fordi to mennesker får det samme slag over benet, betyder det altså ikke, at de mærker det på samme måde. Selve oplevelsen afhænger ikke kun af den smerteudløsende årsag, men også af psykiske og sociale faktorer samt tidligere erfaringer med smerte og eksistentielle faktorer.

Læs mere om smerter og smertebehandling her

Smerter forstyrrer hukommelsen

Smerter kan have en forstyrrende virkning på hukommelsen, som nedsættes, når du er smerteramt. Graden af smerte spiller dog naturligvis ind i fht. hvor meget du påvirkes. Men det der kan ske er, at der blokeres for overførsel fra korttidshukommelsen til langtidshukommelsen. Du tror, at du modtager og opfatter en besked, men faktisk registreres denne besked ikke og kan ikke genkendes, fordi den aldrig er nået så langt som til langtidshukommelsen. Du vil derfor helt bevidst sige ja og virke som om, du tager imod en besked eller en viden, men fordi du har været i smerte, er denne viden aldrig endt i din hukommelse. Man kan således sige, at smerte virker lidt på samme måde som et alkohol blackout, hvor du i øjeblikket tror, at du registrerer en besked.

Sex kan virke smertestillende

Har du hovedpine kan du med fordel have sex med din partner, for faktisk viser flere undersøgelser, at sex netop kan påvirke smerten i en positiv retning – i hvert fald hvis smerten ”kun” er mild til moderat. I dyreforsøg har man kunnet påvise, at stimulering af kønsorganerne kan hæve smertetærsklen og forsøget er ligeledes afprøvet på mennesker, hvor det viser sig, at seksuel stimulation kan lindre smerte. Det tyder på, at det er en direkte aktivering af kroppens egne smertehæmmende systemer og ikke kun den psykologiske virkning, der påvirker smerten. Med dette i baghovedet kan du bevidst lave en strategi for, hvordan du lindrer smerten, når den skulle dukke op.

Stress forværrer smerten

En almindelig hovedpine kan nemt komme til at føles tre gange værre, hvis du befinder dig i en stresset periode, men smerten kan ligeledes også gøre dig mere stresset, fordi du kommer ind i en ond cirkel, hvor du kommer i dårlig form og sover dårligt, hvilket også er med til at påvirke immunforsvaret. Lider du af kroniske smerter, er der derfor god grund til at kigge lidt nærmere på dit stressniveau og din stresshåndtering. Brug f.eks. afspænding, meditation eller mindfulness eller kig nærmere på dine dagligdagsprojekter og se på, hvilke opgaver der er nødvendige og hvilke du kan undvære.

Det er nødvendigt at føle smerte af og til

Hvis ikke vi kunne føle smerte, ville vi ikke have nogen alarmklokker til at advare os om, at der er noget galt i kroppen. Smerten tvinger os til at ændre vores opførsel for at beskytte os selv mod mere skade. På samme tid motiverer smerten os også til at gøre noget ved smerten her og nu, og måske også til at forsøge at finde årsagen til smerten, hvad end det er en skade, en betændelsestilstand eller en hovedpine.

Kilder: Smertepsykolog Søren Frølich, telum.dk, voltaren.dk og sundhed.dk

Flere annoncer