Annonce
10/01-18 08:00; Opdateret: 01/05-18 09:38

Mærkelige færdselslove: Her må du køre 250 km/t helt nøgenMærkelige færdselslove: Her må du køre 250 km/t helt nøgen

Der er mange anderledes regler, når du bevæger dig rundt i Europa i bil. Og nogle er mere mærkelige end andre. Vi har fundet nogle af de særeste regler, der er i udlandet.

storybild

Her må du ikke smække med bildøren

I Schweiz skal du huske at tænke dig om, når du træder ud af din bil, for det er strengt forbudt at smække med bildøren efter kl. 22. Men du skal også huske at trække håndbremsen, når du har parkeret. Gør du ikke det, kan det også koste en bøde.

Her en en ren bil lovpligtig

I Rusland er det lovpligtigt at gøre sin bil ren. Det gælder både ind- og udvendigt. Oprindeligt blev loven lavet for at sikre, at man kunne se nummerpladerne i de kolde vintermåneder med masser af sjap.

Sikkerhedssele til hunden

Tager du din hund med til Italien, skal du huske at have en sikkerhedssele med til den. Det er nemlig lovpligtigt med ekstra sikkerhedsseler til hunde i støvlelandet.

Ekstra briller i bilen

Bruger du briller, skal du i Spanien have et ekstra sæt med i bilen, i tilfælde af at det første par går i stykker.

Begge hænder på rattet, tak!

På Cypern skal du huske at have begge hænder på rattet, når du kører bil. På øen tager man reglen så alvorligt, at det faktisk også er ulovligt at drikke vand eller spise, mens man kører, for det betyder jo, at man er nødt til at slippe rattet med den ene hånd.

Her kan du køre nøgen, men husk dine sko

Sære ting kan også være tilladt. I Tyskland må du f.eks. køre nøgen i bil. Din bil tæller nemlig som privat område i Tyskland. Du skal til gengæld huske sko, når du kører, for har du ikke sko på, kan det nemt ske, at forsikringen ikke dækker, hvis du skulle køre galt.


Kør-selv-skiferie: Få styr på reglerne i Europa

Gode vinterdæk og velfungerende vinduesviskere er essentielle for en vellykket vinterferie i bil, men der er andre vigtige detaljer, du bør have styr på.

Hver vinter kører tusindvis af danskere af sted på vinterferie i deres biler. Uanset om turen går nordpå eller sydpå, er det vigtigt at gøre sit hjemmearbejde. For det er ikke nok at have styr på dæk (inkl. reservehjulet), vinduesviskere og lygter.

Få flere tips og gode råd om din bil her

Der er nemlig en række ekstra hjælpemidler, som gør dig bedre rustet i tilfælde af uheld eller nedbrud – og de fylder ikke mere, end at de kan være i en indkøbspose. Men de kan være rare at have, hvis naturen viser sig fra sin lunefulde side.

»Af samme grund husker jeg altid at have et ekstra tæppe eller en jakke med i bilen. Jeg har også lidt snacks, en skovl og et slæbereb med. Man ved aldrig, hvad der kan ske på vejen, og ligegyldigt hvor god en bilist man er, så kan det betale sig at være forberedt med en række hjælpemidler. De fylder ikke meget i bilen, og man bliver glad for dem, hvis behovet skulle opstå,« siger Rene Lang, som er kædechef for værkstedskæden AutoPartner.

Vigtig aircondition
Et andet helt uundværligt hjælpemiddel på ferien er bilens aircondition eller klimaanlæg. Især i vintertiden er det almindeligt, at vinduerne i bilen dugger. Jo bedre klimaanlægget fungerer, desto hurtigere bliver bilen dugfri, ligesom det også er lettere at holde en konstant temperatur i en bil med et godt klimaanlæg – især hvis man sidder mange i bilen i mange timer.

»Det er altid en mulighed at få renset sit anlæg, inden man tager afsted, for anlægget har ud over en tørrende effekt også den egenskab, at det holder luften i bilen bakteriefri. Er anlægget ikke ordentligt renset, kan der komme en ammoniaklugt, som skyldes, at bakterierne er gået i forrådnelse. Det lugter ubehageligt og kan give anledning til nogle diskussioner på bagsædet om, hvor lugten kommer fra,« siger Rene Lang med et smil.

Han fortæller dog også, at den værste lugt kan hindres med en luftspray.
»Folk glemmer også ofte, at når bilen starter hver gang i godt vejr, er det ikke ensbetydende med, at den også gør det i dårligt vejr. Når det er rigtig koldt og frosten sætter ind, så falder ydelsen på batteriet, og det kan give problemer,« siger Rene Lang.

Derfor anbefaler han, at man kører et par ture i bilen under ferien, for selv et godt batteri kan give op, når temperaturen når under minus 20 grader.
»Hvis du fornemmer, at bilen tøver mere end normalt ved start, så kan du godt forberede dig på, at den ikke starter næste gang, hvis der har været frost,« vurderer Rene Lang.

Det tager kun ganske kort tid at få skiftet batteri på et af AutoPartners værksteder.
Som et sidste råd anbefaler han, at man får godt styr på, om vejhjælpsabonnementet dækker godt nok i udlandet. En mangelfuld korrespondance kan betyde en ekstra regning, fordi man selv skal betale for transporten eller hjælpen.
Alt ekstraudstyret til turen kan købes på AutoPartners værksteder.

Flere annoncer