04/06-18 09:49; Opdateret: 04/06-18 15:01

Offentligt ansatte siger massivt ja til lønstigningerOffentligt ansatte siger massivt ja til lønstigninger

Det tyder på klart ja til overenskomstforlig for offentligt ansatte. I flere forbund siger stort flertal ja.

storybild

København. Der tegner sig et overbevisende ja fra de offentligt ansatte til de nye overenskomster, der kom plads efter forårets langvarige forhandlinger i Forligsinstitutionen.

Fagforeninger på stribe melder om ja fra over 90 procent af de afgivne stemmer, ligesom der flere steder meldes om, at rekordmange medlemmer har stemt.

Herunder fagforbundet FOA hvor 65 procent har stemt. Heraf siger 95,1 procent ja, mens 4,9 procent siger nej. Det oplyser FOA, hvor de største grupper er social- og sundhedspersonale og pædagogmedhjælpere.

- Vi er godt tilfredse. Selv om processen har været sej og langvarig, så er resultatet godt, siger forbundsformand Mona Striib fra FOA i en kommentar.

- Det er godt for danskerne, fordi der ikke kommer konflikt på FOA's områder. Det er godt for vores medlemmer, fordi de får del i højkonjunkturen på samme vis som privatansatte lønmodtagere, tilføjer hun.

I slutningen af april blev arbejdsgivere og lønmodtagere i regioner, kommuner og stat med få dages mellemrum enige om forlig for nye overenskomster for i alt omkring 750.000 ansatte.

Det skete efter et dramatisk forløb i Forligsinstitutionen, hvor forhandlerne brugte time efter time med truslen om en historisk storkonflikt hængende over hovedet.

Forliget har været til afstemning i fagforeningerne, og mandag må resultaterne lægges frem.

Hvis et forbund skulle stemme nej, bliver der konflikt på det pågældende område. Kun på statens område er resultaterne kædet sammen. Resultatet her offentliggøres mandag eftermiddag.

Hos pædagogerne i Bupl har 68 procent af pædagogerne stemt - det næsthøjeste nogensinde. Heraf stemte 94 procent ja.

- Kombinationen af, at så mange har engageret sig og har taget stilling og en så stor opbakning, er historisk for pædagogerne, siger formand i Bupl Elisa Bergmann.

Flere fagforbund kan melde om rekordhøj stemmeprocent.

Herunder Danmarks Lærerforening, hvor 77,8 procent af de omkring 55.000 stemmeberettigede fik stemt.

Afstemningen her var ventet med spænding, fordi lærerne ikke kom i hus med et hovedkrav om en ny arbejdstidsaftale. Men det blev et ja med 74,6 procent af stemmerne.

Socialpædagogernes urafstemning endte med stemmeprocent på 52 procent. Det er det højeste nogensinde. Over 93 stemte ja.

Hos HK Stat, der tæller statsansatte kontorfolk for eksempel i politiet, stemte rekordhøje 77,6 procent af medlemmerne. 94 procent af de 16.000 deltagere stemte ja.

Hos HK Kommunal har også historisk høje 73,9 procent stemt. Knap 98 procent af dem har stemt ja.

Også de offentligt ansatte i 3F Den Offentlige Gruppe, Teknisk Landsforbund og Dansk Metal har stemt overbevisende ja - alle med over 90 procent ja fra de medlemmer, der har stemt.

I de 11 fagforbund med 112.000 medlemmer, der udgør Sundhedskartellet, har overvældende 93,1 procent af stemmerne gået til et ja. Stemmedeltagelsen - 56,5 procent - var den højeste siden 2008.

/ritzau/

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Nu er Kim Wall blevet bisat: 'Det var...
bt.dk
Er det her det værste selfie nogensinde?
bt.dk
Video viser grusomt sexovergreb på...
bt.dk
Marianne Jelved er ikke overrasket...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx