Af Kristian Dam Nygaard - 02/03-18 11:48

Dansk rockband forfulgt af ubåds-sagen: - Det var pisseirriterende og tragiskDansk rockband forfulgt af ubåds-sagen: - Det var pisseirriterende og tragisk

Forsanger i The Minds of 99, Niels Brandt taler ud om gruppens vildeste år: Et brækket ben, afsked med et bandmedlem og en vanvittig ubåds-sag, der ramlede lige midt ind i en albumudgivelse.

storybild

The Minds of 99. Niels Brandt i midten. (Billede: Daniel Hjort)

Det har på godt og ondt været et vanvittigt år for Danmarks måske største rockband.

The Minds of 99 er i dag på gaden med deres tredje album 'Solkongen', og optakten har været én lang rutchebanetur.

Først måtte de efter to anmelderroste album og en opstigen til toppen af dansk musik i august 2016 tage afsked med bandets keyboardspiller Mikkel Bech-Hansen, der ifølge forsanger Niels Brandt, syntes det hele pludselig begyndte at gå lidt for stærkt.

Så blev de i oktober sidste år pludselig uforskyldt impliceret i den vanvittige ubåds-drabssag, da de til deres minialbum 'Solkongen part 1' havde skrevet et nummer, der hed 'Ubåd', og da de i november så tog på Danmarksturné med de nye sange, brækkede Niels Brandt foden under en fodboldkamp.

»Det (Ubåds-episoden, red.) var fuldstændig vanvittig. Det var pisseirriterende og tragisk. Jacob (keyboardspiller, red.) havde gået og brygget på sin ubåd-sang siden 2014. Vi indspillede den i 2016, og så kom den der sag sidste sommer. Det var rigtig hårdt for ham, for teksten lægger så mega meget op til sagen. Det er så fucked. Vi måtte straks ud i pressen og sige, at de to ting ikke havde noget med hinanden at gøre, og vi måtte trække den som single. Det var så irriterende,« fortæller Niels Brandt om efterårets ubåds-chok.

Her ser den 34-årige karismatiske frontmand tilbage på The Mind of 99's vilde år.

1. Hjemsøgt af Peter Madsens ubådDa The Minds of 99 i september 2016 indspillede sangene til deres nye album på hotel Gæstgiveren i Allinge på Bornholm, havde de ingen ide om, at de var ved ramle ind i en af Danmarkshistoriens mest spektakulære mordsager. Keyboardspiller Jacob Bech-Hansen havde skrevet et nummer, der hed 'Ubåd', som for bandet var en metafor for 'genfødsel'. Siden sejren i P3's talentkonkurrence 'Karrierekanonen i 2013 havde de redet på en bølge succes, og nu var de som passagerne på en ubåd dykket under overfladen for at vende tilbage med nye geniale sange.Da minialbummet 'Solkongen part 1' udkom i oktober med nummeret 'Ubåd', var hele Danmark fuldt optaget af sagen om opfinderen Peter Madsen, der havde parteret en kvinde på sin ubåd midt i Øresund, og så måtte der tænkes hurtigt.

»Vi valgte at udgive vores sang i trods, for han (Peter Madsen, red.) skulle ikke have lov til at definere hvilke sange, der bliver udgivet. Det fortsatte dog med at hjemsøge os. På udgivelsesdagen kørte vi ud til Nordhavn for at få trykt vores album på vinyl. Da vi træder ud af bilen foran vinylfabrikken, ligger der pludselig en ubåd indhegnet lige ved siden af. Det var den! Indenfor på vinylfabrikken serverede de champagne, mens ubåd-sangen kørte ud af højtalerne. Fuck mand! Det var så latterligt,« fortæller Niels Brandt.

2. Brækkede foden midt under efterårsturneen  Da The Minds of 99 i november havde sundet sig ovenpå ubåds-dramaet, havnede de i et nyt, da Niels Brandt midt i efterårsturneen brækkede benet under en fodboldkamp.

»Først tænkte jeg, okay så er der ikke mere tour til mig. Så fik jeg en masse morfin, og så tænkte jeg, 'jeg skal på tour'. Dagen efter ramte det virkelig hårdt. Alle mine ledbånd var revet over, og jeg kunne få varige mén, hvis ikke jeg holdt foden i ro. Vi tog én koncert ad gangen og det viste sig at være det bedste, der er sket for The Minds of 99,« fortæller Niels Brandt og forklarer:

»Vores sociale medier gik amok. Vores musik har ofte ikke særlig meget med virkeligheden at gøre og er mere poetisk anlagt. Pludselig havde folk noget virkeligt at forholde sig til. Jeg har fået et sæt guldkrykker af vores bookingfirma, for opmærksomheden gjorde, at vi solgte ekstra mange billetter. Det var en fed tour.«

Det danske band The Minds of 99 optræder til Zulu Awards 2018 i Royal Arena. (Billede: GONZALES PHOTO SAMY KHABTHANI)

3. Indspiller fortsat på svampeSiden The Minds of 99 dukkede op i 2013, har de været åbne omkring deres arbejdsproces, der inkluderer brug af psykedeliske stoffer. Arbejdsmetoden bruger de stadigvæk, så det nye album 'Solkongen' er kommet til verden på et svampetrip.

»Vi tager stadig svampe, når vi laver musik. Vi indspillede på Gæstgiveren ad fire omgange, og vi gør det for, at musikken ikke må blive for hverdagsagtig. Det gider vi ikke,« fortæller Niels Brandt og tilføjer, at det stadig er ligeså sjovt at lave musik, som da de startede.

»Vi har det stadig grineren. Det har sikkert gjort noget ved vores venskab, at det er blevet til en forretning, men det er ikke noget, vi tænker over.«

- Mø synger kor på nummeret Ung kniv fra The Minds of 99s nye album.- Peter Belli har udgivet et cover af The Minds of 99s gennembrudshit Det er knud som er død.- Den 20. marts er der premiere på en dokumentarfilm om bandet med titlen Stor som en sol.

4. Går efter det helt brede publikumSidste sommer var The Minds of 99 med på Grøn koncert, i år spiller de blandt andet på Orange scene på årets Roskilde Festival. Selvom de kan udstråle 'cool indieband', har de fra starten gået efter at nå ud til det helt brede publikum.»Vi har hele tiden ville ud af Kødbyen (Gå-i-byen-sted i København, red.) og ud på alle tankstationer. Jeg synes også, vi slår et slag for folk, der er lidt ældre. Jeg var 29 år, da vi debuterede. Vi beviser, at livet ikke er slut, fordi du har rundet 28,« fortæller Niels Brandt.

Om koncerten på Orange scene, som de åbnede i 2015, tænker han:

»Det at åbne Orange er én ting. Det er der mange, der får lov til, men når man ser på listen, findes mange af dem ikke længere. Så det føles som en stor bedrift at få lov at komme tilbage.«

'Solkongen' er ude i dag.

Født 22. august 1983Forsanger i bandet The Minds of 99, der netop har udsendt deres tredje album Solkongen. Spiller til sommer blandt andet på årets Roskilde Festival, hvor de for anden gang spiller på den legendariske Orange scene.Privat bor Niels Brandt sammen med sin hustru og deres søn. En datter er desuden på vej.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Nu er Kim Wall blevet bisat: 'Det var...
bt.dk
Er det her det værste selfie nogensinde?
bt.dk
Video viser grusomt sexovergreb på...
bt.dk
Marianne Jelved er ikke overrasket...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx