Af Sebastian Kirk - 19/04-18 09:57

Pas på med dating-apps: Sådan kan fremmede udspionere digPas på med dating-apps: Sådan kan fremmede udspionere dig

Populære dating-apps har ikke altid styr på sikkerheden for dine personlige data, viser ny undersøgelse fra sikkerhedsfirma.

storybild

Mange dating-apps tillader annoncører hel fri adgang til brugernes data, viser undersøgelse fra Kaspersky Lab.

Når du bruger dating-apps, risikerer du ikke bare at sidde fast i en dødkedelig middag eller at havne i kanen med en, du aldrig hører fra igen.

Mange af de mest populære apps døjer nemlig med sikkerheden, og brugerne risikerer, at lyssky typer stjæler personlige data om dem, viser en analyse fra Kaspersky Lab.

Sikkerhedsfirmaet er gået til bunds i en række dating-apps for at se, hvordan de fungerer, og i mange tilfælde har opdagelserne været alarmerende, fortæller Kasperskys nordiske direktør, Leif Jensen.

»Problemet er, at de her dating-apps tilbyder eksterne reklamefirmaer det, vi kalder SDK'er. Det betyder, at de har mulighed for at trække data ud fra de her dating-apps, som de kan bruge til statistik,« siger han og fortsætter:

»For det første ved man som bruger ikke, hvem det er, der har adgang til de her data. For det andet ved man ikke, hvordan de så passer på dem.«

De oplysninger, man kan indhente via SDK'er, varierer. Fra brugernavn, e-mail og telefonnummer til oplysninger om din specifikke smartphone samt din lokation. Formålet er målrettede annoncer - men fremgangsmåden er tvivlsom, mener Per Østergaard Jacobsen, direktør i Efficiens og ekstern lektor ved CBS.

»Det kan ryge meget ud af kontrol, fordi de her selskaber typisk sidder i udlandet. Og de er måske pisseligeglade med de regler, der måtte være i andre lande, for de er bare interesserede i at indsamle data,« siger han.

Det kan også føre til datalæk, påpeger Leif Jensen fra Kaspersky:

»Eftersom man ikke rigtig har kontrol over, hvem der har adgang til de her data, så er der en risiko for, at en af de her partnere på en eller anden måde får kompromitteret deres systemer, og de her data bliver lækket.«

SDK'er i dating-apps

SDK - 'Software Development Kit' - er et værktøj, app-udviklere giver til annoncører, så disse selv kan tilgå brugernes data, når de vil. Dermed kan hverken brugeren eller app-udvikleren være helt sikker på, at disse data er i sikre hænder. Kaspersky Labs vil ikke hænge enkelte apps ud, men har analyseret følgende i deres undersøgelse (både iOS og Android):

  • Tinder
  • Bumble
  • OK Cupid
  • Badoo
  • Mamba
  • Zoosk
  • Happn
  • WeChat
  • Paktor

Ekspert: Data er fremtiden for annoncører

Det er en lyssky måde at drive forretning på, når app-udviklere 'lokker' brugerne til at acceptere, at tredjeparter uhæmmet kan indsamle data om dem. Det mener dataekspert Per Østergaard Jacobsen, direktør i Efficiens og ektern lektor ved CBS.

»Personligt synes jeg, det er meget usympatisk at bruge data, med mindre man har en klar aftale om, at det må man gerne. Og for mange af de her apps er vilkårene, man siger ja til, skrevet på sådan en måde, at man ikke forstår det,« siger han.

Han forklarer, at 'big data', som man kalder det i markedsføring, kan være særdeles lukrativt for eksempelvis en dating-app, fordi kunderne - altså annoncørerne - kan skræddersy annoncer, så de passer til den enkelte:

»Hvis man vil have mig til at købe en ny bil, og jeg tilsyneladende har en præference for blondiner, så kan det være, at de skal eksponere bilen sammen med en blondine. Det er blandt andet sådan, man kan bruge de her informationer - meget simplificeret.«

Men så længe, vi gerne vil have sådanne tjenester gratis, så går det kun én vej.

»Det er risky business, men vi kommer til at se flere og flere af den slags sager. Det er der ingen tvivl om,« siger Per Østergaard Jacobsen.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Nu er Kim Wall blevet bisat: 'Det var...
bt.dk
Er det her det værste selfie nogensinde?
bt.dk
Video viser grusomt sexovergreb på...
bt.dk
Marianne Jelved er ikke overrasket...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx