Af - 24/10-13 06:01; Opdateret: 17/12-13 16:17

Hvad gør du, når krisen kradser?Hvad gør du, når krisen kradser?

Du er ikke alene, hvis du lige nu tvivler på, om du er på det rigtige studie. Det er faktisk helt normalt, og for Terese Ammundsen har krisen endda varet halvandet år. Men der er hjælp at hente.

storybild

Terese Ammundsen havde halvandet års krise på studiet, indtil hun fandt sin niche. (Billede: Privatfoto)

Der er flere årsager til, at Terese Ammundsen blev ramt af krise på sit studie. For det første skiftede hun spor fra erhvervsøkonomi på CBS til Kemi og Teknologi på DTU godt et halvt år inden studiestart, hvorfor der pludselig skulle suppleres fag op hen over sommeren. For det andet stressede det hende, at de fleste medstuderende virkede, som om de vidste præcis, hvad de skulle og ville fra dag et. Og for det tredje trækker en karriere inden for volleyball. Tvivlskrisen indtrådte hurtigt, og først nu er tågen ved at lette.

- Ja, jeg har sådan set haft halvandet års krise, men nu har jeg endelig fundet min niche til kandidaten, nemlig polymerteknologi, siger hun og fortæller, at hun stressede over ikke rigtig at være oppe at ringe over nogen af de fag og specialer, undervisningen berørte det første grundlæggende år.

- Derudover spiller jeg volleyball på eliteplan, og jeg vil gerne på landsholdet og til udlandet som professionel. Jeg vil allerhelst slå til en volleybold hele tiden, og det har nok også været med til at forlænge krisen en smule, men der har jeg nu fået hjælp til at lave en studieplan og et skema, der passer til min træning.

Netop struktur på hverdagen – eller manglen på samme – er noget, nye studerende ofte bokser med, fortæller studieleder på bioanalytikeruddannelsen ved University College Syddanmark, Birgit Christensen.

- Det handler meget om ikke at kunne strukturere hverdagen, så vi skal lære dem at studere på en videregående uddannelse. Vi er forpligtet til at holde dem i uddannelse, så hvis vi får på fornemmelsen, at der er problemer, opsøger vi vores studerende aktivt. Det er jo også synd for den studerende. Der er ingen, der har brug for nederlag,« siger hun og peger på, at de mange tilbud til studerende også er med til at gøre det svært at vide præcis, hvad man vil.

Her ligger der også en anden årsag til, at mange nye studerende bliver ramt af krise og tvivl. En årsag, der måske kan udryddes med en lille indsats, før ansøgningen sendes ind.
»De unge er meget sofasøgende i dag, og når man sidder ved computeren, lyder meget jo spændende. Der er der mange, der bliver overraskede over virkeligheden,« fortæller Søren Rosted Bang, der er studievejleder ved VIA University College i Herning. Han maner dog også til besindighed, for det er meget normalt at komme i tvivl.
Teresa Ammundsen advarer mod at fortvivle over krisen:

- Det hjalp virkelig at tale med min tutor og studievejlederen. Jeg tror, alle kommer i krise, men man skal ikke tage det så tungt. 80 procent af mine medstuderende ved præcis, hvad de vil og har studiejob og alting, mens jeg sejler lidt rundt. Men jeg ved, at det ikke er værre, end at jeg kommer igennem. Du kan ikke elske dit studie hele tiden, og det var godt at få at vide, at det er okay, jeg ikke helt ved, hvad jeg vil, og at jeg nok skal nå det hele.

- Du må ikke forvente for meget af dit studie. Indimellem er det bare uudholdeligt, men vi har nok tendens til både at forvente, det skal være fantastisk hele tiden, og så kun fokusere på det dårlige, når det viser sig, at det ikke er sådan. Hvis man begynder at mærke krisen, skal man hanke op i sig selv, inden det er for sent, ellers ender det bare med, du holder op med at komme i skole, og så dropper du til sidst ud, siger hun og giver dette gode råd med på vejen.

- Slå koldt vand i blodet, træk vejret og snak med en studievejleder eller en ældre studerende, der har været igennem det samme som dig. Tro på det nok skal blive bedre.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Nu er Kim Wall blevet bisat: 'Det var...
bt.dk
Er det her det værste selfie nogensinde?
bt.dk
Video viser grusomt sexovergreb på...
bt.dk
Marianne Jelved er ikke overrasket...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx