Af - 24/10-13 06:01

Meritkurser er uddannelsens tredje krydderiMeritkurser er uddannelsens tredje krydderi

Politikerne siger, vi skal være fleksible. Arbejdsgiverne siger det samme. Med et semester eller et kursus på en anden uddannelse kan du give dig selv et plus på den konto - men det skal være relevant for dit studie.

storybild

Joachim Skovgaard Kristensen læste fysik, men valgte også at læse økonomi for at øge sine jobmuligheder. (Billede: Københavns Universitet)

Hvis du læser kemi, behøver du ikke ende i et laboratorium, ligesom du heller ikke behøver blive gymnasielærer, hvis du læser engelsk. Mulighederne for at designe og krydre din egen uddannelse er mange, og det har aldrig været nemmere at benytte sig af de såkaldte meritkurser, end det er i dag.

- De seneste år er kurserne blevet harmoniseret, så de nu er lige lange, starter på samme tid og giver lige mange ECTS- point. Det skal være nemt at bygge sin egen uddannelse, og der har legoklodserne nu fået en standardiseret størrelse, fortæller Claus Nielsen, der er studiechef ved Københavns Universitet.

- Hos os kalder vi det KU’s Indre Marked. Vi har fjernet alle de tekniske hindringer for de studerende, og det giver dem mulighed for at skræddersy deres egen uddannelse. De kan tone den efter egne interesser og måske skabe en faglighed, som de, der lavede kurset i sin tid, ikke har tænkt på, og det er bestemt noget, vi opfordrer til.

En af de, der har taget for sig af meritkurserne, er 28-årige Joachim Skovgaard Kristensen, der læser fysik på Københavns Universitet og lige nu er i gang med sit speciale. Ud over en bachelor og en kandidat i fysik har han også, hvad der svarer til en bachelor i økonomi på CBS.

- På fysik har vi ret mange valgfrie point, vi skal fordele, og vi skal tage nogle af dem på andre studieretninger eller udannelsessteder. Jeg valgte fysik, fordi det er spændende, men jeg opdagede hurtigt, at det var ret begrænset, hvilke jobmuligheder der var bagefter, fortæller han og afslører, at han ikke havde den store trang til at blive gymnasielærer, og selv om forskning kunne være interessant, er chancen for at få et professorat forsvindende lille.

- Men jeg mødte en professor, der forskede i aktiemarkedet, og han introducerede mig for econophysics, hvor fysiske principper og metoder bliver anvendt til at analysere aktier og trends på markedet, og ad den vej fik jeg job som økonom i Nordea. Der fandt jeg ud af, at jeg skulle være bedre til både økonomi og formidling.

Derfor læste Joachim Skovgaard Kristensen formidling på Københavns Universitet og som nævnt økonomi på CBS, ligesom han derudover blandt andet har været i Tyskland og studere historie og eksperimentel økonomiforskning. Han har været vidt omkring, og vejene, man kan tage, er næsten uendelige. Så længe, det kan passes ind i studieordningen på dit eget studie.

- Du kan i princippet gøre det lige så ofte, du vil, så længe det er fagligt forsvarligt. Men hvis du læser historie, bliver du uanset hvad cand.mag. i historie, så der er nogle naturlige grænser. Men vi synes, det skal være naturligt at undersøge, om der er andre elementer, der kunne bidrage positivt til ens uddannelse, siger Claus Nielsen.

Og positivt har det været for Joachim Skovgaard Kristensen.

- Det har givet mig rigtig meget. For det første en stor tiltro til, at det hele nok skal gå bagefter med hensyn til job, og for det andet har det gjort det nemmere at læse. Alle synes, deres fag er kedeligt en gang i mellem, så på den her måde sker der noget nyt, der samtidig kan give dig en bredere samfundsrelevant viden. Fysik ved et middagsselskab er jo lidt ligesom en saxofon ved et lejrbål, siger han, men tilføjer, at der er knaster, man skal være opmærksom på, hvis man vil tage meritkurser.

- Jeg vil klart anbefale, at man gør det. Det er meget nemt på dit eget fakultet eller uddannelser, der ligner, men det var virkelig svært at gennemskue, hvilke kurser der var gode for mig at tage, og det var svært at få vejledning for mig. Især på CBS, for de havde aldrig haft en fysiker før. Det er godt, at det tværfaglige er i fokus, men det skal jo også fungere, og så er det ikke nok, hvis din motivation bare er at få et godt job. Du skal være lidt eventyrlysten.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Nu er Kim Wall blevet bisat: 'Det var...
bt.dk
Er det her det værste selfie nogensinde?
bt.dk
Video viser grusomt sexovergreb på...
bt.dk
Marianne Jelved er ikke overrasket...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx